1 Mai se apropie cu pași repezi, iar asta ne bucură, Mai ales că anul acesta avem o zi liberă în plus (30 aprilie), Mai exact un weekend prelungit și fericit de odihnă.  🙂

Ca orice român care se respectă, ai luat probabil în calcul pentru această mini-vacanță și inaugurarea tradiționalului grătar în aer liber. Așa că, pentru a-ți veni din timp în ajutor, ți-am pregătit o listă pe care să o urmărești pentru a avea totul pregătit în mini-concediul cu prietenii de la tine de pe terasă sau din locurile special amenajate pentru această activitate.

Înainte să înșiruim aici toate ustensilele de care ai nevoie, dorim să subliniem faptul că pentru grătare există locuri special amenajate, focul fiind interzis și periculos în pădure. Iar cine nu respectă legea, riscă să se ardă cu amenzi de până la 3000 lei. Așadar, nu te juca cu focul. 🙂

Obiecte utile pentru un grătar reușit:

  • Grătarul (ai mai multe variante: poate fi o vatră construită din piatră cu grătar inclus – pe care o găsești de obicei la cabanele de închiriat pentru recreere; poate fi un grătar ușor, portabil și pliabil, tip geantă, pe care îl poți lua cu tine peste tot; poate fi grătar pe roți sau fără roți. Prețurile pentru un grătar de grădină pot începe de la 60 de lei și pot depăși 1000 de lei, în funcție de calitate și funcțiuni.
  • Lemne pentru grătar. Dacă ești în pădure, te poți descurca cu vreascurile și crengile uscate pe care ți le pune natura la îndemână cu puțin efort din partea ta. Dacă ești într-un loc mai “urban”, poate nu ar fi rău să fii pregătit și să ai la îndemână cărbune și câteva pungi cu lemne de grătar. Nu uita că până își ia focul avânt, s-ar putea să ai nevoie de câteva pagini de ziar sau carton subțire.

Dacă prietenii tăi sunt nefumători, nu uita să iei cu tine o cutie de chibrite sau o brichetă. Ar fi tragico-amuzant să aveți totul pregătit, dar să nu aveți cu ce aprinde focul. 🙂

  • Masa și scaunele. De acestea vei avea nevoie în cazul în care îți vei chema prietenii la tine la grădină sau pe terasă. Cele mai practice în această situație sunt scaunele pliabile. Pentru o terasă de cocktail, în schimb, îți recomandăm scaune mai solide și mai elegante, care să reziste chiar dacă rămân afară, în ploaie sau la soare.

O soluție mulțumitoare și pentru un buget mic-mediu poate fi reprezentată de scaunele Airx de terasă. Acestea sunt realizate din polipropilenă, un material perfect atât pentru indoor, cât și pentru outdoor.

Ce așezăm pe grătar de 1 Mai?

Deși multe persoane nu se gândesc încântate că ar putea pune și altceva pe grătar în afară de mici, noi îți recomandăm să echilibrezi gustarea cu legume care pot fi excelente, coapte pe grătar, precum: cipuerci cu brânză de burduf, dovlecei, ardei capia, ceapă caramelizată, vinetele fiind un deliciu împreună cu brânza de burduf și cu puțin usturoi.

Tradițioanla pâine poate fi înlocuită cu lipia care, iarăși, încălzită puțin pe grătar, devine foarte gustoasă și numai bună să poți încropi o șaorma, de exemplu. Orice ar fi, nu uita sarea, piperul și condimentele preferate.

Nu intrăm în detaliu în ceea ce privește lichidele, în schimb îți aducem aminte să ai o sticlă de apă în plus pentru a stinge focul. Șervețele și pahare – sunt practice paharele din plastic, dar încearcă să nu abuzezi de ele din respect pentru natură sau să găsești variante mai prietenoase pentru mediul înconjurător. Dacă organizezi grătarul la tine acasă, îți recomandăm să folosești căni din metal, ceramică sau pahare din sticlă.

Nu uita nici de tacâmuri, farfurii, boluri adânci și unelte pentru scos carnea sau legumele din foc.

Nu uita să păstrezi curățenia!

Și, mai ales, nu uita de sacii menajeri acasă dacă ieși în natură. Să lăsăm curat după fiecare ieșire a noastră înseamnă să respectăm natura și să o menținem sănătoasă pentru cei care se vor bucura după noi de aceeași priveliște. Și cui i-ar plăcea să vadă o pădure din pahare de plastic? Nu mai spunem de amenzile usturătoare care vin odată cu acest tip de neglijență. Deci, dacă nu vrei să îți pui buzunarul pe grătar data viitoare, nu uita că gunoaiele trebuie strânse când plecăm acasă, ridicate și depozitate la primul coș de gunoi din zonă.

Îți dorim distracție și povești faine, așezate în clipe de neuitat! 🙂